FPV Drone Yarışı Nedir?
30.01.2024

FPV Drone Yarışı Nedir?

Birincil Şahıs Görünüm (FPV) drone yarışı, pilotların parkuru mümkün olan en kısa sürede tamamlama hedefiyle dronları kontrol ettiği rekabetçi bir motor sporudur. Her pilot, kamera beslemesini kendi dronundan canlı olarak aktaran FPV gözlükleri takmaktadır. Bu, pilotun engelli parkurda yarışırken yalnızca dronun gördüklerini  doğrudan görmesini sağlar.

Ne zaman başladı?
Bu sporun tam olarak ne zaman başladığı ile ilgili birçok spekülasyon yapılabilir. Ancak, 2014 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda'da amatör yarışmaların ortaya çıkmaya başlamasıyla yeşerdiği bahsediliyor. 2014'ün sonlarında drone meraklıları kendi drone yarış ekipmanlarını ve liglerini oluşturmaya başladı. Bu yarış liglerinde ülkemiz de hızlıca bu spora adapte olarak dünya çapında organizasyonların merkezi haline geldi. 2018 yılında Teknofest ile başlayan Türkiye Drone Şampiyonası, şimdiki ismi ile Teknofest Drone Şampiyonası adı altında 32 sporcuyla her yıl ülke şampiyonalarını dört bir tarafta gerçekleştiriyor. Ayrıca Dünya Drone Kupası (WDC – World Drone Cup) adı altında dünyanın sayılı gelen FPV drone pilotlarına ev sahipliği yaparak yarışmaları çok daha üstün bir seviyeye taşıyor. Teknofest Drone Şampiyonasında başarılı olan Türk sporcular da Dünya Drone Kupası’nda zorlu rakiplerle yarışıyor.

Ne Kadar Zor Olabilir?
Yarış dronları ve diğer kameralı dronlar tamamen farklı quadcopter türleridir. DJI Mavic 3 gibi bir kameralı drone, dronu sabitleyen sensörlere sahiptir. Bir yarış dronu ise "hız modunda" uçar; bu, manevra kabiliyeti ve çevikliğe izin vermek için tüm dengeleme özelliklerinin devre dışı bırakıldığı anlamına gelir. Yani sensörleri olmayan, tamamen kullanıcının yeteneklerine göre programlanmış, tam zamanlı insan kontrolüne ait bir deneyimdir.

Yerleşik sensörlerin stabilitesi olmadan dronların kontrol edilmesi inanılmaz derecede zor olabilir. Bununla birlikte, profesyonel drone yarışı pilotları, en zorlu parkurlarda rekabet etmelerine olanak tanıyan hız modunda ustalaşmıştır.

Drone Yarış Ligleri Nelerdir?
Bugüne kadarki en prestijli lig, Drone Racing League ve World Drone Cup’dır.  ABD ve Türkiye’de gerçekleştirilen, yalnızca en iyi pilotların en iyileri katılır ve dünyanın en rekabetçi turnuvaları olduğunu kanıtlamıştır. Bunun dışında Drone Champions League’de sanal yarışlarıyla adından sıkça söz ettirmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde özellikle Güney Kore’de, Dubai’de, İspanya’da, Almanya’da, İngiltere’de ve Fransa’da birçok yarış ligi bulunmaktadır. Ülkemizde de FPV drone yarışlarıyla ilgili onlarca takım ve yarış ligleri bulunmaktadır. Pandemi dönemiyle durağan bir sürece giren drone yarışları, 2022 yılı itibari ile tekrar hızlı atmosferini yakalamayı başarmıştır. Türkiye’de ise Turkiye Drone Şampiyonası ön plana çıkmaktadır.

Drone Yarışına Nasıl Başlayabilirim?
FPV uçuş dünyasının tadına bakmak istiyorsanız, FPV kurulumuna sahip, hazır montajlı ve yapılandırılmış FPV dronelar’ı tarafınıza sunuyoruz. Oldukça yumuşak tepki veren ve maksimum çeviklik için tasarlanmamış bir quadcopter (veya başka bir multicopter) ile başlamak kesinlikle mantıklıdır. Birkaç metre yükseklikte havada süzüldüğünüz ilk an ve pilot olarak kendinizi aşağıda yerde dururken gördüğünüz an bile yeni gelenlerin çoğu için büyülü bir an olacaktır.

FPV’ye başlamanın en kullanışlı yöntemlerinden biri yarış simülatörlerini denemekten geçecektir. Steam platformunda ve diğer platformlarda oldukça fazla FPV drone simülatörü bulunmaktadır. Bu simülatörlerde eğitime başlamak avantajlıdır. Simülatörlerde kullanılmak üzere FPV kontrol cihazlarında aradığınız her şeye FPV Drone Marketimizde bulabileceksiniz. Temel malzemeler olan, yarış dronları, FPV gözlükleri ve kumandaya dair çeşitli markaların tüm aksesuarları online mağazamızda sizleri bekliyor. Teknofest Drone Şampiyonalarını, Dünya Drone Kupasını  ve Türkiye yarış liglerini takip edin, arkadaşlarınızla yarışın veya kendi başınıza serbest stilde uçun. FPV buluşmalarına doğrudan katılın.

Blog Son Eklenenler
Hangi FPV Antenleri Var

Hangi FPV Antenleri Var

FPV (First Person View) sistemlerinde kullanılan antenler, video sinyali alışverişi ve veri iletimi için oldukça önemlidir. FPV antenleri, verici (TX) ve alıcı (RX) tarafında kullanılır ve iki temel tipi vardır: lineer antenler ve yuvarlak polarize antenler. İşte her iki türün temel çeşitleri:

Devamını Oku
06.02.2024
Bir Bakışta FPV Kameralar

Bir Bakışta FPV Kameralar

FPV kameralar, Birinci Şahıs Görüşü (FPV) uçuşları için özel olarak tasarlanmış kameralardır. Bu kameralar, pilotun dronun bakış açısıyla gerçek zamanlı görüntü almasını sağlayarak sürükleyici bir uçuş deneyimi sunar.

Devamını Oku
06.02.2024
FPV Dronlar ve Bazı Yeni Başlayanlar için İpuçları

FPV Dronlar ve Bazı Yeni Başlayanlar için İpuçları

FPV dronlar, pilotun dronun kamerasından gerçek zamanlı görüntü alarak, sanki dronun içindeymiş gibi uçmasını sağlayan bir drone türüdür. Bu sayede pilot, dronun bakış açısıyla inanılmaz görüntüler yakalayabilir ve adrenalin dolu bir uçuş deneyimi yaşayabilir.

Devamını Oku
06.02.2024
FPV Yarış Simülatörleri

FPV Yarış Simülatörleri

FPV (First Person View) yarış simülatörleri, FPV drone pilotlarının gerçek dünya koşullarında uçuş becerilerini geliştirmeleri ve yarış deneyimini simüle etmeleri için kullanılan yazılımlardır. Bu simülatörler, gerçek dünya uçuşlarına benzer bir deneyim sunar ve pilotlara pratik yapma fırsatı verir. İşte bazı popüler FPV yarış simülatörleri ve özellikleri:

Devamını Oku
06.02.2024
Türkiye'de Yasal FPV Frekansları Nelerdir?

Türkiye'de Yasal FPV Frekansları Nelerdir?

2Türkiye'de FPV uçuşları için yasal olarak tahsis edilen frekanslar şunlardır: 2.4 GHz ISM Bandı: 2400 MHz - 2483.5 MHz (5 MHz kanal aralığı) 2483.5 MHz - 2495 MHz (1 MHz kanal aralığı)

Devamını Oku
06.02.2024
FPV Drone Yarışı Nedir?

FPV Drone Yarışı Nedir?

Birincil Şahıs Görünüm (FPV) drone yarışı, pilotların parkuru mümkün olan en kısa sürede tamamlama hedefiyle dronları kontrol ettiği rekabetçi bir motor sporudur. Her pilot, kamera beslemesini kendi dronundan canlı olarak aktaran FPV gözlükleri takmaktadır. Bu, pilotun engelli parkurda yarışırken yalnızca dronun gördüklerini   doğrudan görmesini sağlar.

Devamını Oku
30.01.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.