Birincil Şahıs Görünüm (FPV) drone yarışı, pilotların parkuru mümkün olan en kısa sürede tamamlama hedefiyle dronları kontrol ettiği rekabetçi bir motor sporudur. Her pilot, kamera beslemesini kendi dronundan canlı olarak aktaran FPV gözlükleri takmaktadır. Bu, pilotun engelli parkurda yarışırken yalnızca dronun gördüklerini doğrudan görmesini sağlar.
Ne zaman başladı?
Bu sporun tam olarak ne zaman başladığı ile ilgili birçok spekülasyon yapılabilir. Ancak, 2014 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda'da amatör yarışmaların ortaya çıkmaya başlamasıyla yeşerdiği bahsediliyor. 2014'ün sonlarında drone meraklıları kendi drone yarış ekipmanlarını ve liglerini oluşturmaya başladı. Bu yarış liglerinde ülkemiz de hızlıca bu spora adapte olarak dünya çapında organizasyonların merkezi haline geldi. 2018 yılında Teknofest ile başlayan Türkiye Drone Şampiyonası, şimdiki ismi ile Teknofest Drone Şampiyonası adı altında 32 sporcuyla her yıl ülke şampiyonalarını dört bir tarafta gerçekleştiriyor. Ayrıca Dünya Drone Kupası (WDC – World Drone Cup) adı altında dünyanın sayılı gelen FPV drone pilotlarına ev sahipliği yaparak yarışmaları çok daha üstün bir seviyeye taşıyor. Teknofest Drone Şampiyonasında başarılı olan Türk sporcular da Dünya Drone Kupası’nda zorlu rakiplerle yarışıyor.
Ne Kadar Zor Olabilir?
Yarış dronları ve diğer kameralı dronlar tamamen farklı quadcopter türleridir. DJI Mavic 3 gibi bir kameralı drone, dronu sabitleyen sensörlere sahiptir. Bir yarış dronu ise "hız modunda" uçar; bu, manevra kabiliyeti ve çevikliğe izin vermek için tüm dengeleme özelliklerinin devre dışı bırakıldığı anlamına gelir. Yani sensörleri olmayan, tamamen kullanıcının yeteneklerine göre programlanmış, tam zamanlı insan kontrolüne ait bir deneyimdir.
Yerleşik sensörlerin stabilitesi olmadan dronların kontrol edilmesi inanılmaz derecede zor olabilir. Bununla birlikte, profesyonel drone yarışı pilotları, en zorlu parkurlarda rekabet etmelerine olanak tanıyan hız modunda ustalaşmıştır.
Drone Yarış Ligleri Nelerdir?
Bugüne kadarki en prestijli lig, Drone Racing League ve World Drone Cup’dır. ABD ve Türkiye’de gerçekleştirilen, yalnızca en iyi pilotların en iyileri katılır ve dünyanın en rekabetçi turnuvaları olduğunu kanıtlamıştır. Bunun dışında Drone Champions League’de sanal yarışlarıyla adından sıkça söz ettirmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde özellikle Güney Kore’de, Dubai’de, İspanya’da, Almanya’da, İngiltere’de ve Fransa’da birçok yarış ligi bulunmaktadır. Ülkemizde de FPV drone yarışlarıyla ilgili onlarca takım ve yarış ligleri bulunmaktadır. Pandemi dönemiyle durağan bir sürece giren drone yarışları, 2022 yılı itibari ile tekrar hızlı atmosferini yakalamayı başarmıştır. Türkiye’de ise Turkiye Drone Şampiyonası ön plana çıkmaktadır.
Drone Yarışına Nasıl Başlayabilirim?
FPV uçuş dünyasının tadına bakmak istiyorsanız, FPV kurulumuna sahip, hazır montajlı ve yapılandırılmış FPV dronelar’ı tarafınıza sunuyoruz. Oldukça yumuşak tepki veren ve maksimum çeviklik için tasarlanmamış bir quadcopter (veya başka bir multicopter) ile başlamak kesinlikle mantıklıdır. Birkaç metre yükseklikte havada süzüldüğünüz ilk an ve pilot olarak kendinizi aşağıda yerde dururken gördüğünüz an bile yeni gelenlerin çoğu için büyülü bir an olacaktır.
FPV’ye başlamanın en kullanışlı yöntemlerinden biri yarış simülatörlerini denemekten geçecektir. Steam platformunda ve diğer platformlarda oldukça fazla FPV drone simülatörü bulunmaktadır. Bu simülatörlerde eğitime başlamak avantajlıdır. Simülatörlerde kullanılmak üzere FPV kontrol cihazlarında aradığınız her şeye FPV Drone Marketimizde bulabileceksiniz. Temel malzemeler olan, yarış dronları, FPV gözlükleri ve kumandaya dair çeşitli markaların tüm aksesuarları online mağazamızda sizleri bekliyor. Teknofest Drone Şampiyonalarını, Dünya Drone Kupasını ve Türkiye yarış liglerini takip edin, arkadaşlarınızla yarışın veya kendi başınıza serbest stilde uçun. FPV buluşmalarına doğrudan katılın.